Superfood

Superżywność (superfood) to naturalne, nieprzetworzone produkty, zawierające składniki, działające wyjątkowo korzystnie na organizm. Wybraliśmy najpopularniejsze i najzdrowsze z nich.

Orzechy

Choć mają sporo kalorii, warto je jeść. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, białko i błonnik oraz są cennym źródłem witamin i minerałów. Zapewniają uczucie sytości na długi czas.

Jagody goji

To bogate źródło witamin, minerałów śladowych i aminokwasów. Uważane są za cudowny lek przedłużający życie. Niszczą wolne rodniki i pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi.

Siemię lniane

To nasz polski superfood. Niezwykle bogate w kwasy omega i błonnik. Obniżaja poziom cholesterolu, a także chroni przed rakiem piersi.

Nasiona chia

To prawdziwa skarbnica kwasów omega-3, wapnia i błonnika. Są bogate w przeciwutleniacze i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Doskonale sprawdzają się w kuchni jako zagęszczacz do zdrowych puddingów.

Wypiekając własne pieczywo masz pewność, z jakich składników jest wykonane. Z pewnością nie dodasz do niego sztucznych spulchniaczy, konserwantów
czy barwników.

Domowe bułeczki z siemieniem lnianym

składniki:
• 4 szklanki dowolnej mąki
• 7 g suchych drożdży
• 1,5 szklanki letniego mleka
• 1 jajko
• 2 łyżki masła
• 2 łyżeczki cukru
• 3–4 łyżeczki siemienia lnianego
• 1 łyżeczka soli

sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę i suche drożdże, dodajemy letnie mleko, jajka, sól, cukier, roztopione masło i siemię lniane. Ciasto wyrabiamy w taki sposób, aby odchodziło od ręki. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, posypujemy mąką, dzielimy na małe części i formujemy bułeczki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można posmarować roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Idealna zdrowa przekąska, która na długo zaspokoi głód i doda energii. Ich plusem jest to, że możena zmieniać ich dodatki, przez co nigdy się nie znudzą! Można je również z jednej strony zamoczyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.

Batoniki mocy z jagodami goji

składniki:
• 16 łyżek płatków owsianych
• 3 łyżki sezamu
• 3 łyżki siemienia lnianego
• garść jagód goji
• 2 łyżki amarantusa
• 4 łyżki płatków migdałowych
• 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
• 8 łyżek miodu

sposób przygotowania:
Na patelni prażymy płatki owsiane i amarantus, aż nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dodajemy sezam, siemię lniane i przez ok. 1 minutę trzymamy na ogniu. Następnie zawartość patelni przesypujemy do miski. Dodajemy wszystkie pozostałe, sypkie składniki i mieszamy z kandyzowaną skórką pomarańczy. Dodajemy rozgrzany miód. Całość podgrzewamy na patelni, a następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około godzinę, by zesztywniało. Po tym czasie masę kroimy na batoniki.

Lekki deser jogurtowy z chia

składniki:
• 350 ml jogurtu naturalnego
• 3 łyżki nasion chia
• 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
• kilka truskawek
• banan
• listki świeżej mięty

sposób przygotowania:
Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z nasionami chia i syropem klonowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby deser zgęstniał. Przekładamy do pucharków, ozdabiamy owocami i miętą.

Czy wiesz, że… Zielona fasolka szparagowa zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza.

Sałatka z orzechami

składniki:
• 800 g świeżej fasolki szparagowej
• 2 łyżki masła
• 100 g posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:
Orzechy prażymy w piekarniku przez ok. 5 minut w 180 stopniach. Fasolkę gotujemy ok. 5 minut, po odcedzeniu płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni topimy masło i dokładamy fasolkę. Mieszamy przez ok. 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy orzechy i pietruszkę.