Gentleman w biznesieHołd dla rzemiosła i podziw dla pracy ludzkich rąk

Hołd dla rzemiosła i podziw dla pracy ludzkich rąk

Niczego nie możemy być w życiu tak pewni, jak zmiany – to zdanie często powtarzają eksperci zajmujący się rozwojem kompetencji, biznesów czy karier. Do istotnej zmiany doszło właśnie na stanowisku Malt Mastera marki The Balvenie. Po 60 lat pracy Malt Master David C. Stewart MBE przekazuje stery Kelsey McKechnie.

To dla marki moment wyjątkowy, łączący przeszłość z przyszłością i podkreślający kluczową rolę, jaką w destylarni odgrywają ludzie. To oni nadają produkowanej tu whisky charakteru, wpływają na jej smak i budują wizerunek.

Połączenie przeszłość z przyszłością

David Stewart to ikona na rynku whisky na świecie. Jego niezrównane umiejętności przyczyniły się do powstania wielu wybitnych wariantów The Balvenie. Dołączył do firmy w 1962 roku. Na początku zajmował się zapasami whisky, zarządzał księgami rachunkowymi i fakturami. Nie myślał nawet o tym, by zostać mistrzem słodu w destylarni. Życie jednak napisało dla niego swój, jakże znakomity scenariusz. Przez lata pracy w The Balvenie David C. Stewart MBE wniósł mnóstwo innowacji do produkcji whisky. To on jest np. pomysłodawcą procesu dojrzewania whisky w innej beczce przez krótszy okres, który dziś jest powszechnie wykorzystywany w branży. W 2016 roku, za swoje nieocenione zasługi dla rozwoju przemysłu whisky, został uhonorowany Orderem Imperium Brytyjskiego przez królową angielską.

David Stewart to nie tylko Malt Master, to również inspiracja i niezastąpione źródło wiedzy dla młodszych pokoleń. Z ogromnym zaangażowaniem i pasją dzieli się swoją wiedzą z tymi, którzy chcą zgłębiać tajniki budowania smaku whisky. Wśród adeptek jego niezwykłej sztuki jest Kelsey McKechnie. Rozpoczęła swoją pracę w The Balvenie jako Apprentice Malt Master w wieku zaledwie 26 lat. Tytuł Malt Masterki zdobyła w ubiegłym roku w wieku 31 lat. Jest jedną z najmłodszych kobiet na świecie, która nosi ten wyjątkowy tytuł. Jej zaangażowanie oraz nowoczesne podejście do tworzenia whisky przynoszą świeże spojrzenie na proces produkcji i mogą otworzyć nowe rozdziały w historii The Balvenie. – Praca w destylarni nauczyła mnie wielu rzeczy, a przede wszystkim cierpliwości, współpracy i wytrwałości. Kontynuowanie naszego rzemiosła to dla mnie ogromny przywilej, nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, jak The Balvenie rozwija się przez kolejne pokolenia, pod moją opieką jako Malt Master – mówi McKechnie, komentując swoją nominację.

The Makers Project – connect to brand assets. Kelsey Stills

Z szacunku do rzemiosła 

W jej wypowiedzi pada istotne dla funkcjonowania marki słowo – rzemiosło. Sukces marki wynika m.in. z oddania i troski o rzemiosło właśnie. Marka stworzyła system Pięciu Rzadkich Rzemiosł, dzięki którym może kontrolować cały proces produkcji – od własnego źródła jęczmienia, przez słodownię, kotlarnię, aż po zespół bednarzy. The Balvenie to miejsce, w którym tradycja i rzemiosło wciąż kwitną. Jednak to nie tylko proces czyni tę destylarnię wyjątkową. Tym czymś jest doradztwo mistrza słodu, Malt Mastera, które do tej pory było w rękach Davida C. Stewarta MBE, nadzorującego każdy etap tworzenia tego wyjątkowego trunku. Dziś, jak już wspomnieliśmy, sztukę tę rozwijać będzie Kelsey McKechnie.

Pozostając w temacie rzemiosła, z korzeni tradycji, na których rośnie The Balvenie, w 2022 r. wyłonił się projekt The Makers. Inicjatywa ta wyraża szacunek dla rzemiosła i podkreśla różnicę między tworzeniem z pasją a masową produkcją. The Makers jest hołdem dla rzemiosła i podziwem dla pracy ludzkich rąk. To projekt, który zapewnia wyjątkowy dostęp do świata twórczych umysłów i samych twórców, którzy mają za zadanie uczyć, inspirować się i kwestionować.

W Polsce w projekt The Makers zaangażowali się:
Tomek Rygalik – projektant, Alicja Patanowska – ceramiczka, Jacek Poremba – fotograf, Maria Przybyszewska – mistrzyni comfort food, Gosia Rygalik – projektantka.

Każdy z wybranych twórców reprezentuje odrębny obszar działalności, ale wszystkich łączy wrażliwość na wyzwania współczesnego świata i odpowiedzialność, jaką niesie ze sobą praca artysty.

Współpraca z ludźmi, którzy podzielają te same wartości, co twórcy The Balvenie, stanowi esencję tego projektu i wszelkich podejmowanych działań. W kontekście tego przedsięwzięcia, 60 lat pracy Malt Mastera Davida C. Stewarta MBE stają się jeszcze bardziej znaczące. To nie tylko dekady pracy z zapałem, ale także opowieść o poświęceniu i miłości do sztuki tworzenia whisky.

Z okazji rocznicy 60 lat pracy Davida C. Stewarta MBE dla The Balvenie marka zaprezentowała światu The Balvenie Sixty. Ta unikalna whisky, która dojrzewała przez sześćdziesiąt lat, stanowi zarówno wyraz doskonałości, jak i hołd dla relacji i wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. To nie tylko wyjątkowa edycja, to opowieść o pasji Davida Stewarta. To także historia, którą zainspirował się Andrzej Kubiś, właściciel Domu Whisky, który stał się nabywcą 43 butelki z zaledwie 71 dostępnych na świecie. To także pierwsza butelka, którą Kelsey podpisała jako Malt Master. To wyraz ich silnej więzi, odzwierciedlający zaangażowanie dwóch oddanych osób dążących do doskonałości. 

The Balvenie łączy ludzi.